-
Mag je werkkleding aan werknemers geven?
Het korte antwoord is uiteraard altijd ‘ja’. Maar dan is het wel loon voor de belastingdienst. Wat is de definitie van ‘werkkleding’ voor de Belastingdienst? Wat valt daar wel onder, en wat niet?
-
Nieuwe regels voor werkgevers vanaf 1 augustus 2022
Vooral als er zaken wijzigen, is het goed om vooraf op te hoogte te zijn als ondernemer met personeel. Eén van die belangrijke wijzigingen, is het feit dat vanaf augustus dit jaar meer informatie verstrekt moet worden aan werknemers bij het aangaan van een dienstverband.
-
Hoe zit het met vakantiedagen voor werknemers?
Je werknemers hebben recht op een aantal wettelijke vakantiedagen per jaar. Dat is precies vier keer het aantal uren dat iemand voor je werkt, per week.
-
Heeft je werknemer recht op vrije feestdagen?
Nee, dat moet zijn vastgelegd in dan wel CAO, of arbeidscontract. Dit is echter meestal wel het geval. Wanneer dit zo is, geldt dit voor alle werknemers, ook parttimers. Daarvoor kan een jaarurensysteem ter compensatie worden ingezet.
-
HetSalarisplein herkent zorgen voordat jij ze hebt!
Als ondernemer weet je dat ondernemen ook zorgen met zich meebrengt. Is de administratie op orde, loopt alles volgens de regels van de belastingdienst, jaaropgaven, inkomstenbelasting, en ga zo maar door.
-
Wat als je werknemer langer ziek is?
Wat moet je doen en regelen op het moment dat een werknemer onverhoopt langer ziek is dan een (paar) dagen? Bij iedere tijdsperiode horen verplichtingen. We zetten ze graag op rij voor je.
-
Wat mag je vrij schenken aan jouw werknemer(s)?
Je geeft als werkgever wel eens een bloemetje op een verjaardag of een doos bonbons, kortom kleine geschenken. Wanneer moet je deze opgeven aan de belastingdienst - en wanneer niet?
-
Vergoeding voor werken op eigen laptop?
Mag je werknemers op hun eigen laptop laten werken en daarvoor een kostenvergoeding geven? Met alle veranderende regels rondom thuiswerken, kostenvergoedingen etc. zie je soms door de bomen het bos niet meer.
-
Waarin verschilt de bijtelling van fiets of auto van de zaak?
Fiets of auto van de zaak te verstrekken aan een werknemer? Sinds 1 januari 2020 mag de fiets als bijtelling van de zaak. Maar de bijtelling van de fiets is anders dan bij de auto.
-
Vanaf 2 augustus betaald ouderschapsverlof!
Tot vandaag was er alleen sprake van onbetaald ouderschapsverlof. Met ingang van twee augustus komt daar verandering in. Door Europese wetgeving wordt het betaald verlof.
-
Potje 'lief en leed' onbelast of niet?
Werk jij ook met een potje lief en leed voor je werknemers? Het kan superhandig zijn, maar kun je daaruit zomaar onbelast vergoeden?
-
Een laadpaal van de zaak - hoe zit dat?
Dit keer niet de auto van de zaak - maar de laadpaal van de zaak, voor de elektrische auto van de zaak. Hoe zit het daarbij met de eigen bijdrage en eventuele aftrek?
-
Minimumloon en onbelaste reiskostenvergoeding omhoog!
Met ingang van 1 januari 2023 is het zover: het minimumloon gaat omhoog (in drie stappen). Daarnaast gaat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog. Ook wordt de dertig procent regeling beperkt.
-
Oproepcontract krijgt aanvullende verplichtingen
Met ingang van 1 augustus trad een nieuwe verplichting in voor oproepcontracten met onvoorspelbare werktijden. Daardoor is sprake van aanvullende verplichtingen.
-
Alles over calamiteitenverlof
Calamiteitenverlof, wat verstaat de wet daar eigenlijk onder? Een onverwachte gebeurtenis waarvoor je acuut assistentie moet verlenen kan altijd gebeuren. Maar wanneer is het een noodgeval?
-
Hoe zit het met vrijstellingen kosten voor thuiswerken?
Bij thuiswerken wordt een gerichte vrijstelling gegeven in verband met de kosten die een werknemer maakt om thuis te werken. Wat zijn de regels voor deze vrijstelling?
-
Wanneer is de mobiele telefoon vrijgesteld?
Veel werknemers hebben tegenwoordig een mobiele telefoon van de zaak. Wanneer is deze eigenlijk vrijgesteld? Lees meer over de regels.
-
Stijging thuiswerkvergoeding door indexatie
Ieder jaar wordt de vergoeding voor thuiswerken opnieuw geïndexeerd om eventuele inflatie te compenseren. Uit kamervragen blijkt dat deze in 2023 waarschijnlijk stijgt tot € 2,13 per dag.
-
Stijging minimumloon hoger dan verwacht
Dat het minimumloon zou stijgen was al aangekondigd in het coalitieakkoord. Maar de stijging blijkt nu hoger, en gaat al per 1-1-2023 in. Het minimumloon stijgt met ruim tien procent.
-
Stijging vrije ruimte werkkostenregeling
In de aanbiedingsbrief van de Belastingdienst voor het Belastingplan 2023, wordt een verhoging van de werkkostenregeling (WKR) aangekondigd. De vrije ruimte gaat omhoog met 0,22 procentpunt.