Calamiteitenverlof, wat verstaat de wet daar eigenlijk onder? Een onverwachte gebeurtenis waarvoor je acuut assistentie moet verlenen kan altijd gebeuren. Maar wanneer is het een noodgeval?
Wanneer je vrouw bevalt, als je kind ziek wordt, of als je vader overlijdt, zijn dat momenten dat je niet kunt werken, ondanks dat je zelf niet ziek bent. Dit soort situaties doen zich altijd onverwachts voor, en kun je dus niet inplannen. Ziek melden kan ook niet, want je bent niet zelf ziek.
Doorbetaald verlof
Het 'calamiteitenverlof' of 'kort verzuimverlof', is bedoeld voor dit soort situaties. Voor dringende, of bijzondere privé omstandigheden of problemen die zich ad hoc voordoen, mag je werknemer dus vrij nemen. De werkgever is gedurende deze periode verplicht het loon door te betalen, zonder vakantiedagen in te houden.
Dit hoeft niet vroegtijdig gemeld te worden, door het onverwachte karakter van de situaties. Daarin zit hem dan ook het onderscheid met 'buitengewoon verlof'. Verhuizingen, trouwen e.d. vallen dus niet onder het calamiteitenverlof, want deze situaties kunnen gepland worden. Wel moet de werknemer het dus aanvragen bij de werkgever.
Wat valt er onder calamiteitenverlof?
- Een noodsituatie in huis, zoals een brand of gesprongen waterleiding e.d. Maar ook een kind op school in nood, bijvoorbeeld ziek of gewond. Daarnaast is het overlijden van een direct familielid, evenals de bevalling van je partner, een geldige reden.
- Ziekenhuis of doktersbezoek dat niet ingepland kon worden tijdens werktijd.
- Als je medewerker bijvoorbeeld voor een rechtbank moet verschijnen is dit een wettelijke verplichting waaraan hij moet voldoen op dat bepaalde tijdstip.
- Verkiezingen zijn een ander voorbeeld. Wanneer jouw werknemer gedurende de gehele openingstijd van de stembureaus moet werken, zou hier in theorie vrij voor genomen moeten kunnen worden. NB. Je kunt je werknemer attenderen op de mogelijkheid om iemand te machtigen, het is geen verplichting voor werknemer om daaraan gehoor te geven.
- Soms is het niet mogelijk om dokters-, tandarts-, fysio bezoek e.d., te plannen buiten werk. Ook dan geldt deze regeling. Een parttimer zal dit makkelijker lukken dan een fulltimer.
Hoe kort is kortdurend?
Hoe lang het kortdurend zorgverlof duurt bepaal je in redelijkheid met de werknemer. Hierover van tevoren nadenken, en deze zaken vastleggen in bijvoorbeeld je personeelshandboek of verzuimprotocol, geeft iedereen houvast. Als er een CAO is, kan het ook zijn dat richtlijnen hiervoor daarin al zijn opgenomen.
*Heb je een specifieke vraag over kortdurend zorgverlof? Daar zijn we voor. Bel of mail ons gerust!