STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Stijging thuiswerkvergoeding door indexatie

Ieder jaar wordt de vergoeding voor thuiswerken opnieuw geïndexeerd om eventuele inflatie te compenseren. Uit kamervragen blijkt dat deze in 2023 waarschijnlijk stijgt tot € 2,13 per dag. 

Jaarlijks wordt een aantal zaken opnieuw geïndexeerd zodat kosten in lijn blijven met vergoedingen. Dat heet de ‘Bijstellingsregeling directe belastingen’. Zo wordt ook de onbelaste thuiswerkvergoeding voor het komend jaar aangepast. 

De onbelaste thuiswerkvergoeding is één van de gerichte vrijstellingen in de loonheffing. Hiermee kun je jouw werknemers dus (zonder gebruik te maken van de vrije ruimte) onbelast tegemoet komen. 

Thuiswerkvergoeding niet verplicht
Dit is een vrije keuze voor de werkgever. Welke regeling je kiest, hangt ook af van de situatie. Het zijn fiscale regelingen die het makkelijk maken je werknemer tegemoet te komen in zakelijke kosten die zij maken. (De onbelaste reiskostenvergoeding is nog zo’n voorbeeld.)

Berekening Nibud
Het Nibud is de instantie die dit bedrag jaarlijks berekent. Hierin zijn meegenomen het waterverbruik, elektra-, verwarming-, koffie/thee en wc-papier. Het Nibud schat het thuiswerken nu op € 3,05 per werkdag. Daar waar zij het in 2021 nog schatte op € 2,-.) Dat heeft alles te maken met de stijgende energieprijzen. Het advies is dus € 1,- per dag gestegen ten opzichte van het advies in 2021. 

Vergoeding lager dan kosten
Echter, nu dit eenmaal in de wet is vastgelegd, zal alleen de jaarlijkse indexatie nog plaatsvinden, aan de hand van de tabelcorrectiefactor. Deze zal waarschijnlijk uitkomen op € 1,063. Wat zou betekenen dat de thuiswerkvergoeding voor 2023 omhoog gaat naar € 2,13. 

Het kabinet evalueert het forfait voor de thuiswerk vrijstelling in de evaluatie van de Werkkostenregeling (WKR) voor 2023 en 2024. 

*Meer weten over het onbelast tegemoet komen van jouw werknemers? Mail of bel ons gerust, we adviseren je graag. 

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten