STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Stijging minimumloon hoger dan verwacht

Dat het minimumloon zou stijgen was al aangekondigd in het coalitieakkoord. Maar de stijging blijkt nu hoger, en gaat al per 1-1-2023 in. Het minimumloon stijgt met ruim tien procent.

De verhoging van het bruto wettelijk minimumloon, met ingang van 1 januari 2023, is 8,05 procent. Daarbovenop vindt een reguliere indexatie plaats voor de gemiddelde CAO-loonstijging. Tezamen, zorgt dit voor een totale stijging van 10,15 procent tussen 1-7-2022 en 1-1-2023. Over heel 2023 genomen bedraagt de stijging van het bruto minimumloon ten opzichte van 2022 12,1 procent.

Invloed op uitkeringen
Deze aanpassingen werken door in alle regelingen en uitkeringen die aan het minimumloon gekoppeld zijn, zoals de AOW, bijstand, en loongerelateerde uitkeringen zoals de WW en WIA.

Loonstijging uniek sinds 1969
Het minimumloon ondervond geen bijzondere aanpassingen sinds 1969. Het kabinet vond het nu nodig in verband met de inflatie. Het bestaansminimum en de koopkracht moeten omhoog, en werken moet lonender worden. Ook moet het gat van inkomensongelijkheid worden verkleind. De CAO Rijk hanteert daarom per 1-7-2022 een bruto minimum uurloon van € 14,-. 

Koppeling lengte werkweek weg
Ook ligt er een initiatief om de koppeling van het minimum uurloon met de lengte van de werkweek los te laten in 2024, en daarmee gelijk te trekken voor iedereen. Het minimum uurloon zou dan gelden voor een 36-urige werkweek. Hierdoor gaan werknemers die meer dan 36 uur werken, ook meer verdienen.

Meer weten wat de stijging van het minimumuurloon voor jouw bedrijf betekent? Mail of bel ons gerust, we helpen je graag met de salarisadministratie!

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten