STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Stijging vrije ruimte werkkostenregeling

In de aanbiedingsbrief van de Belastingdienst voor het Belastingplan 2023, wordt een verhoging van de werkkostenregeling (WKR) aangekondigd. De vrije ruimte gaat omhoog met 0,22 procentpunt. 

De stijging van 0,22 procentpunt, betreft de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom. Dat betekent een stijging van € 880,- op deze loonsom.

Lastenverlaging MKB
Ook verlaagt het kabinet de lasten op arbeid voor MKB’ers. In de komende vijf jaar tot 2028, zal € 500 miljoen worden uitgetrokken, en vanaf 2028 € 600 miljoen. Het verruimen van de WKR draagt hieraan bij. 

De WKR
De Werkkostenregeling stelt werkgevers in staat om onbelast vergoedingen, terbeschikkingstellingen en verstrekkingen aan werknemers te geven binnen het dienstverband. (Dit indien gerichte vrijstelling niet van toepassing is.) 

Toepassen vrije ruimte
Het is aan de werkgever om te bepalen waarvoor, en in hoeverre zij de vrije ruimte gebruiken. Deze is 1,7 procent van de totale loonsom van alle werknemers, met een maximum van € 400.000,- plus 1,18 procent van het restant van die totale loonsom.  

Inflatie
Door de stijging van prijzen van goederen en diensten, zijn genoemde vergoedingen en verstrekkingen duurder geworden. Dit staat niet altijd meer in relatie tot de loonsom (en dus de vrije ruimte). Bedrijven die slechts een klein aantal werknemers in dienst hebben, of lage lonen hanteren, zullen daarom eerder merken dat de vrije ruimte onvoldoende is, en dat eindheffingen geheven worden. Om die reden wordt de vrije ruimte over de eerste € 400.000,- dus verhoogd met 0,22 procentpunt, te weten van 1,7 procent naar 1,92 procent. 

Nota Belastingplan 2023
Een deel van de maatregelen uit het wetsvoorstel ‘Belastingplan 2023’ was niet op tijd af voor het advies van de Raad van State. Daarom zal een wijziging volgen in de vorm van een nota, waarin onder meer deze verhoging van de WKR is meegenomen.

Meer weten over wat de verruiming van de WKR voor jou betekent? Bel of mail ons, we adviseren je graag!

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten