STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Oproepcontract krijgt aanvullende verplichtingen

Met ingang van 1 augustus trad een nieuwe verplichting in voor oproepcontracten met onvoorspelbare werktijden. Daardoor is sprake van aanvullende verplichtingen.

Heb jij oproepkrachten in dienst met een een nul-uren contract of een min-max contract? Sinds augustus dit jaar zijn de regels aangescherpt. Je bent dan nu verplicht op te nemen op welke dagen en tijdstippen de oproepkracht geacht wordt te werken. 
 
Wat wordt verstaan onder 'oproep'
Hebben jouw werknemers nuluren of min-max contracten, dan geldt deze regel voor jouw werknemers. Dit geldt overigens ook voor werk waarbij de werknemer stand by staat en/of bereikbaar moet zijn voor antwoorden op vragen van klanten.
 
Wat moet er op papier komen te staan?
In principe is de werknemer niet verplicht te werken op andere uren dan bij aanvang in het oorspronkelijke contract staat. Voor onvoorspelbare uren moet het volgende schriftelijk medegedeeld worden:
- Dat de arbeidsuren variabel zijn.
- Wat het aantal uren is dat zeker gewerkt zal worden.
- De hoogte van het loon voor uren die daarbovenop komen.
- De dagen en uren dat werknemer verplicht kan worden te werken.
- De termijn waarbinnen de werknemer kan worden opgeroepen. Dit is normaal vier dagen bij een oproepcontract, tenzij verkort tot vierentwintig uur in de CAO.
 
Dit heeft tot gevolg dat de werknemer werk mag weigeren buiten deze afgesproken werkdagen, ook wel referentiedagen/-uren genoemd. Wordt er niet gewerkt op deze dagen, dan hoeft er ook geen loon betaald te worden. 
 
Wat betekent dit voor nieuwe arbeidscontracten?
Vermeld de volgende zaken:
Op welke dagen en tijden jouw oproepkracht beschikbaar moet zijn (de referentiedagen/-uren).
Het aantal uren dat werknemer beschikbaar dient te zijn (daaraan is geen limiet of minimum verbonden en kan op zeven dagen in de week ingedeeld worden). 
 
Wat betekent dit voor bestaande arbeidscontracten?
Deze 'informatieverplichting' zoals het heet, treedt pas in werking binnen een maand ná het verzoek hierom van een werknemer. Een werknemer die ontevreden is met de onvoorspelbaarheid van de oproepen tot werk, zal dit waarschijnlijk eerder doen dan een werknemer die weet wat hem te wachten staat. En dat is precies waarom deze regeling in het leven werd geroepen. 
 
*Meer weten over jouw flexibele oproepcontracten? Bel of mail ons gerust voor persoonlijk advies! 

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten