Veel werknemers hebben tegenwoordig een mobiele telefoon van de zaak. Wanneer is deze eigenlijk vrijgesteld? Lees meer over de regels.
Kort gezegd, is de telefoon vrijgesteld als er sprake is van het 'noodzakelijkheidscriterium'. Oké, maar wanneer is dat? Als je de telefoon nodig hebt voor je werk.
Je mag als werkgever zelf beoordelen of jouw werknemer de telefoon nodig heeft om het goed te kunnen uitoefenen. Dat is dus handig. Zeker gezien het feit dat de bewijslast hiervoor bij de Belastingdienst ligt.
Wat als de telefoon veel privé gebruikt wordt?
Het maakt daarvoor niet veel uit hoe vaak de telefoon gebruikt wordt, zolang het een mate van redelijkheid heeft. Er is één uitzondering; deze vuistregel geldt niet voor bestuurders of commissarissen. Daarbij ligt de bewijslast voor noodzakelijk gebruik bij de werkgever.
Als werkgever betaal je dus telefoon en het abonnement voor de werknemer bij een telefoon van de zaak. Daarmee is het aan te merken als eindheffingsloon. De werknemer geeft de telefoon aan het einde van de dienstbetrekking dan ook terug.
Een eigen bijdrage van werknemer vragen
Het is mogelijk om afspraken te maken over een bijdrage voor privégebruik. Bijvoorbeeld als de werknemer meer belminuten nodig heeft dan noodzakelijk is voor het werk. Of als hij een luxere telefoon wil. Deze bijdrage gaat dan van het nettoloon af.
Ook is het mogelijk om alleen de meerprijs uit te ruilen met het brutoloon van de werknemer. Dit dient dan aangemerkt te worden als eindheffingsloon. De gerichte vrijstelling is dan niet van toepassing.
Wanneer (on)belast?
Wanneer er een uitruil voor meerprijs plaatsvindt, dan valt dit onbelast onder de vrije ruimte, mits deze er nog is. De gerichte vrijstelling is niet van toepassing op de meerprijs.
*Meer weten over het gebruik van de mobiele telefoon voor jouw werknemers? Bel of mail ons gerust!