STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Hoe zit het met vakantiedagen voor werknemers?

Je werknemers hebben recht op een aantal wettelijke vakantiedagen per jaar. Dat is precies vier keer het aantal uren dat iemand voor je werkt, per week.

Wanneer jouw werknemer dus veertig uur voor jou werkt, heeft hij/zij/het recht op honderdzestig vakantie uren per jaar.

Vakantiedagen opsparen en meenemen
Een deel van deze vakantiedagen opsparen, is iets dat veel werknemers fijn vinden. Als werkgever is het dan goed om te weten dat dagen die niet opgenomen zijn, wettelijk vervallen na 6 maanden. Voor werknemers is het belangrijk om dit te weten, zodat zij van de gelegenheid gebruik kunnen maken om deze dagen tijdig op te nemen. 

Dat werkt als volgt: vakantiedagen die je werknemers in 2021 hebben opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. De telling begint dus bij aanvang van het nieuwe jaar. 

Afhankelijk van de CAO (indien van toepassing) waaronder jouw bedrijf valt, kan een ruimere vervaltermijn gelden. Het is dus altijd zaak om de CAO-voorwaarden te checken. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. 

Ook kun je - in overeenstemming - contractueel deze zaken anders vastleggen als je dat wilt. Dat kan vooraf, in een (collectieve) arbeidsovereenkomst. 

Geen half jaar maar vijf jaar
Er zijn echter ook situaties waarbij de opgebouwde vakantiedagen niet vervallen. Bijvoorbeeld als jouw werknemer niet in staat was om vakantiedagen op tijd op te nemen. Door ziekte, of doordat je bedrijfsvoering het op dat moment niet toeliet de vrije dagen toe te kennen. 

Of wanneer de werknemer méér dagen heeft opgebouwd dan het wettelijk minimum. Dat noem je dan ook 'bovenwettelijke vakantiedagen'. 
In al deze gevallen, reken je met een vervaltermijn van vijf jaar. 

*Meer weten over vakantiedagen van werknemers? Neem contact met ons op, we adviseren je graag!

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten