STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Potje 'lief en leed' onbelast of niet?

Werk jij ook met een potje lief en leed voor je werknemers? Het kan superhandig zijn, maar kun je daaruit zomaar onbelast vergoeden?

Onder de zogenaamde fondsenvrijstelling mag je inderdaad onbelast vergoedingen doen uit dit potje. Er is wel een aantal voorwaarden aan verbonden om daaraan te kunnen voldoen.
Stel, zowel werknemer als werkgever dragen maandelijks hetzelfde bij in dat potje. Daarmee worden bosjes bloemen etc voor verjaardagen en jubilea etc. betaald. De bijdrage van de werkgever is ondergebracht in de vrije ruimte. De bijdrage van de werknemer wordt betaald uit het nettoloon, en is dan ook niet aftrekbaar. Maar hoe verwerk je het geschenk zelf in de werkkostenregeling?

Wettekst fondsenvrijstelling
"Artikel 11, lid 1, sub n van de Wet op de loonbelasting: Tot het loon behoren niet: uitkeringen en verstrekkingen, andere dan die ter zake van ziekte, invaliditeit, bevalling, adoptie en overlijden, die de werknemer ontvangt uit een fonds tot welks middelen de inhoudingsplichtige gedurende de laatst verlopen vijf kalenderjaren evenveel of minder heeft bijgedragen dan de bij het fonds betrokken werknemers, tenzij die uitkeringen en verstrekkingen geschieden ingevolge een aanspraak die niet tot het loon behoort."

Wanneer geldt de fondsenvrijstelling?
- Wanneer de werknemer geen rechten heeft opgebouwd op een uitkering/verstrekking.
- Wanneer de bijdrage van jou als werkgever over de afgelopen vijf jaar niet meer is dan die van de werknemer. (Bestaat het fonds korter, dan ga je uit van de periode vanaf oprichting tot aan het jaar van verstrekking of uitkering).
- Als het niet gaat om uitkeringen en verstrekkingen voor ziekte, invaliditeit, bevalling, adoptie en overlijden.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan hoef je het geschenk dus niet onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Jouw maandelijkse bijdrage als werkgever komt dan eveneens niet ten laste van de vrije ruimte - want er is tenslotte geen sprake van loon.

In het volledige Handboek Loonheffingen van de belastingdienst lees je meer in paragraaf 21.2.2.

Maar wij weten dat wetteksten niet je core business zijn… Bel of mail ons dus gerust met jouw specifieke vragen! We helpen je graag.

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten