STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Vanaf 2 augustus betaald ouderschapsverlof!

Tot vandaag was er alleen sprake van onbetaald ouderschapsverlof. Met ingang van twee augustus komt daar verandering in. Door Europese wetgeving wordt het betaald verlof. 

Met ingang van de nieuwe wet op twee augustus, krijgen kersverse ouders negen (9) weken betaald ouderschapsverlof. Dit is in de regel 70% van het dagloon, inclusief 8% vakantiegeld.

Voorwaarden zijn onder andere dat dit verlof wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Dat betekent tevens dat ouders die vóór twee augustus een kind kregen nog in aanmerking komen hiervoor.

Feitelijk zijn de enige voorwaarden het in loondienst zijn bij een werkgever, en het recht op ouderschapsverlof nog niet (volledig) geconsumeerd hebben. Uiteraard moet er ook recht zijn opgebouwd door loondienst.  

Dit betaald ouderschapsverlof is aanvullend op zwangerschaps-, adoptie-en aanvullend geboorte verlof. 

Goed om te weten: ook wanneer de ouder geen bloedband heeft maar wel de primaire verzorger is, geldt deze regeling. 

Hoe het werkt
Werknemer overlegt met werkgever vooraf over het aantal op te nemen uren en periode. Als werkgever doe je de aanvraag bij UWV. Vervolgens betaalt UWV werkgever, en betaalt werkgever werknemer. Eventueel betaalt UWV ook rechtstreeks aan de medewerker.  

Wat is de hoogte van de uitkering?
De uitkering is max. 70% van het max. dagloon € 228,76 inclusief vakantiegeld. Wanneer je werknemer nog geen heel jaar gewerkt heeft, wordt naar rato het recht omgerekend. 

*Kom je er met de aanvullende informatie op de website van het UWV niet uit? Daarvoor zijn wij! We staan je graag te woord met specifieke vragen over jouw situatie. Bel of mail ons gerust.

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten