STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Heeft je werknemer recht op vrije feestdagen?

Nee, dat moet zijn vastgelegd in dan wel CAO, of arbeidscontract. Dit is echter meestal wel het geval. Wanneer dit zo is, geldt dit voor alle werknemers, ook parttimers. Daarvoor kan een jaarurensysteem ter compensatie worden ingezet. 

Veel mensen denken dat nationale feestdagen ook automatisch verplichte vrije dagen zijn. Dat moet echter wettelijk zijn vastgelegd tussen jou en de werknemer. Het is geen automatisch ‘recht’ op een vrije dag omdat het een officiële feestdag is. 

Een overzicht van de nationale feestdagen van het betreffende jaar heb je zo gevonden. De vraag is echter welke dagen jij op wilt nemen in het contract, of welke vermeld staan in de CAO voor jouw branche. 

Hoe parttimers gelijk trekken?
Heb je parttimers in dienst? Zij kunnen in de praktijk minder profiteren van de verplichte vrije dagen die overeengekomen zijn. (Wanneer zij ‘reeds vrij zijn op die dag’.) Zeer recent, november 2021, deed het College voor de Rechten van de Mens een uitspraak met gevolgen voor alle werkgevers met parttimers: wanneer geen rekening wordt gehouden met deze oneerlijke situatie, wordt geoordeeld dat sprake is van ‘verboden onderscheid’.

Verboden onderscheid kun je compenseren door een zogenaamd jaarurensysteem in te voeren. Daarbij worden alle vrije dagen waar werknemers recht op hebben, gedeeld door het aantal uren dat de werknemer werkt. Zo is altijd sprake van een eerlijke verdeling. 

Verlenging en de Algemene termijnenwet
Deze wet bepaalt dat de officieel erkende feestdag eindigt op de eerstvolgende werkdag. (Dus niet op een zaterdag of zondag, of andere erkende feestdag.)

Geen verlenging volgens Algemene termijnenwet
Deze feitelijke verlenging van de feestdag wordt niet toegekend als sprake is van termijnen van:
- uren;
- meer dan negentig dagen;
- meer dan twaalf weken of drie maanden;
- Eén jaar of meer.

Heb je toch nog vragen? HetSalarisplein helpt je graag verder. 

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten