Vooral als er zaken wijzigen, is het goed om vooraf op te hoogte te zijn als ondernemer met personeel. Eén van die belangrijke wijzigingen, is het feit dat vanaf augustus dit jaar meer informatie verstrekt moet worden aan werknemers bij het aangaan van een dienstverband.
Per 1-8-2022, gaat een nieuw wetsvoorstel in: ‘Implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. De wet is bedoeld om nieuwe werknemers meer duidelijkheid te geven. Het gaat dan om zaken als rechten en plichten, arbeidsvoorwaarden, en procedures.
Omdat het gaat om nieuwe medewerkers, bepaalt de nieuwe wet dat dit meteen bij indiensttreding dient te gebeuren (binnen één week) en wel schriftelijk, bij voorkeur in de arbeidsovereenkomst. (Heb je al een standaard modelovereenkomst liggen, dan kan het dus zijn dat deze aangepast moet worden.)
Maar ook bestaande werknemers kunnen uiteraard vragen om de ontbrekende informatie, die de werkgever binnen een bepaalde periode moet geven.
Voor welke soorten werknemers geldt de wet?
Voor iedere werknemer met een arbeidsovereenkomst, of ander soort arbeidsrelatie (zoals in nationaal recht, of een collectieve arbeidsovereenkomst of situatie, zoals in alle EU-landen, die meer dan twaalf uur per maand voor je werkt, of een periode van vier weken meer dan drie uur per week.
Om welke informatie gaat het?
- De identiteit van betrokken partijen, de plaats van het werk en de aard van de arbeid.
- Aanvangsdatum, eventuele einddatum, duur en voorwaarden van proeftijd indien opgenomen.
- Het basisloon, en andere bestanddelen van dit loon, zoals overwerk, manier van uitbetalen, en regelmaat van betalingen.
- Duur van de gemiddelde werkdag of -week als dit bekend is.
- Wanneer onbekend en/of onvoorspelbaar, is het van belang de werknemer informatie te geven over referentie dagen en uren dat de werknemer verplicht is om te werken, wanneer hij/zij/het dit minimaal van tevoren zal horen, en hoeveel arbeidsuren gegarandeerd zijn.
Na één maand verplicht te verstrekken aan werknemer:
- Hoe lang betaald verlof.
- Welke recht op opleiding (als) van toepassing is.
- Overkoepelende collectieve overeenkomsten.
- Wie de sociale zekerheidsinstellingen zijn.
- De opzegtermijnen bij beëindiging van de arbeidsrelatie.
- (Bij uitzendkrachten) de identiteit van de inhurende onderneming.
- Hier vind je de volledige wettekst, zodat je alles nog eens rustig kunt nalezen:
- Artikel 7:655 BW https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/2016-04-01/0
*Nog vragen? Daar zijn we voor! Stel ze gerust.