Dit keer niet de auto van de zaak - maar de laadpaal van de zaak, voor de elektrische auto van de zaak. Hoe zit het daarbij met de eigen bijdrage en eventuele aftrek?
Er zijn situaties waarbij de eigen bijdrage voor de laadpaal in mindering gebracht mag worden op de bijtelling. Wanneer is dat? Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De bijdrage is toegeschreven voor het privégebruik.
- Privégebruik is van tevoren afgesproken met je werknemer.
- De bijdrage wordt ingehouden op het nettoloon.
Je betaalt als werkgever dan de laadpaal van werknemer, en berekent deze door, middels een verhoging van de eigen bijdrage. In deze gevallen is de laadpaal dus van de medewerker wanneer het leasecontract afloopt, of de medewerker uit dienst gaat.
Vergoeding laadpaal
Wanneer je een laadpaal bij de werknemer thuis plaatst, of de kosten hiervan vergoedt, mag dit onbelast. Mits dat past binnen de onbelaste vergoeding van max € 0,19 per km die je jouw werknemer betaalt. Vergoedingen die je daarbovenop betaalt zijn loon. Dus ook de elektriciteit voor de auto en alle aanpassingen die daarvoor nodig zijn.
Laadpaal geldt niet als loon
Omdat de voordelen voor jouw werknemer in bovenstaand voorbeeld al verwerkt zijn in de bijtelling voor privégebruik, gelden deze niet als loon. Dat geldt eveneens voor de elektriciteit zelf, en benodigde extra aanpassingen zoals bijvoorbeeld een extra groep in de meterkast.
Laadpaal loon in natura
Blijft de laadpaal van werknemer, en/of heeft deze geen elektrische auto meer van de zaak? Dan is de achtergebleven laadpaal 'loon in natura', en moet overeenkomstig belast worden.
Meer weten? Daarvoor zijn wij! We staan je graag te woord met specifieke vragen over jouw situatie. Bel of mail ons gerust.