STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Mag je werkkleding aan werknemers geven? 

Het korte antwoord is uiteraard altijd ‘ja’. Maar dan is het wel loon voor de belastingdienst.  ​​​​​​​Wat is de definitie van ‘werkkleding’ voor de Belastingdienst? Wat valt daar wel onder, en wat niet?

Wanneer je kleding ter beschikking stelt, leen je het uit aan de werknemer, en blijft het eigendom van de werkgever, mits de kleding geheel of gedeeltelijk op de werkplek gedragen wordt. In dit geval waardeer je de kleding belastingtechnisch op nihil. Dit geldt dan overigens ook voor vergoedingen voor het reinigen van deze kleding. (Dat zijn intermediaire kosten.)
In alle andere gevallen (wanneer werkgever de kleding vergoedt, of verstrekt aan de werknemer) is de kleding eigendom van de werknemer, en wordt dus als loon gezien, evenals het reinigen van de kleding. 

Werkkleding moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De kleding is duidelijk bedoeld voor het werk dat wordt uitgevoerd. Denk aan beschermende kleding tegen vuil, of herkenbaarheid in functie.
- De kleding is niet geschikt om buiten het werk te dragen.
- De kleding heeft een logo of ander beeldmerk (van minimaal zeventig cm² per kledingstuk) dat het herkenbaar maakt als horend bij het bedrijf. 
- De kleding blijft ter beschikking liggen op het werk. 
- Het is een uniform (politie, brandweer, stewards e.m.). Wanneer bijvoorbeeld in de horeca geldt dat een zwarte broek en witte blouse vereist is, is dat geen uniform. 
- De kleding is noodzakelijk om veilig het werk uit te kunnen voeren (beschermende schoenen, helm, bril etc. 

Wat is géén bedrijfskleding voor de Belastingdienst?
Wanneer het niet gaat om werkkleding, geldt de waarde van de kleding als loon. (Je kunt dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen.)

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten