STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Waarin verschilt de bijtelling van fiets of auto van de zaak?

Fiets of auto van de zaak te verstrekken aan een werknemer? Sinds 1 januari 2020 mag de fiets als bijtelling van de zaak. Maar de bijtelling van de fiets is anders dan bij de auto.

Hoe werken de bijtellingen voor respectievelijk fiets en auto? Op drie verschillen na, min of meer hetzelfde. 

Verschil terbeschikkingstelling fiets/auto
De bewijslast dat de auto inderdaad ter beschikking is gesteld ligt normaal bij de inspecteur van de belasting. De bijtelling is van toepassing als de auto ook voor privé doeleinden gebruikt (kan) worden. 

Bij de fiets is dat onderscheid echter niet te maken. Daarom is daarbij altijd sprake van bijtelling. Als de fiets namelijk ter beschikking is gesteld voor zakelijk woon-werkverkeer, dan gaat de belastingdienst ervan uit dat de fiets ook gebruikt wordt voor privédoeleinden.

*Echter, wanneer de fiets niet ter beschikking gesteld is voor zakelijk woon-werkverkeer, dan is het aan de inspecteur om te onderbouwen dat de fiets ter beschikking is gesteld. Anders geldt ook geen bijtelling. Woon-werk afstand speelt daarbij de belangrijkste rol. Als de kilometers tussen woning en werk marginaal zijn (op loopafstand bijvoorbeeld) of als de werknemer niet naar de zaak hoeft, dan is de bijtelling waarschijnlijk niet van toepassing. 

Maximum bijtelling terbeschikkingstelling fiets/auto
Het belangrijkste verschil is dat bij de auto voor de bijtelling 'ten minste' 22% - 35% is. Bij de fiets is dit altijd 7%. Bij die laatste is namelijk niet te controleren hoeveel privégebruik er plaatsvindt. 

Altijd bijtelling fiets
Anders dan bij de auto van de zaak, waarvan je kunt bewijzen dat je niet meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé hebt gereden, is dat bij de fiets van de zaak niet mogelijk. Dat betekent dat - ook zonder tegenbewijs - de bijtelling voor fiets geldt.

Tip: gebruikt jouw werknemer de fiets van de zaak echt niet privé, overweeg dan of het voordeliger is om de fiets te vergoeden, dan wel te verstrekken, en hem/haar/het een reiskostenvergoeding te geven.

Meer weten? We beantwoorden graag al je specifieke vragen! Bel of mail ons gerust. 

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten