STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Wat mag je vrij schenken aan jouw werknemer(s)?

Je geeft als werkgever wel eens een bloemetje op een verjaardag of een doos bonbons, kortom kleine geschenken. Wanneer moet je deze opgeven aan de belastingdienst - en wanneer niet?

Meestal zijn ook zijn kleine geschenken belastbaar loon. Soms is er echter sprake van 'intermediaire kosten' en valt jouw geschenk onder de zogenaamde ‘kleine geschenkenregeling’. 

In gevallen dat je als werkgever een kleine attentie geeft voor bijvoorbeeld een werkjubileum, secretaressedag, en eerste- of laatste werkdag, is géén sprake van een persoonlijke relatie maar van een werkgerelateerde situatie. Dat zijn de situaties waarin het cadeau onder de kleine geschenkenregeling valt. 

Bij een verjaardag is wél sprake van een persoonlijke relatie, en is het cadeau dus (in principe) wel loon - en valt daarmee niet onder de kleine geschenkenregeling. Het cadeau kan vervolgens wel volgens de Werkkostenregeling (WKR) als vrije ruimte worden opgenomen bij het loon.

Op deze regel zijn echter ook uitzonderingen! Als het geschenk wel gerelateerd is aan de persoonlijke relatie, maar het gebruikelijk is om iets te geven. 

Om zeker te weten of jouw geschenk onder de kleine geschenkenregeling valt hanteer je de volgende richtlijnen:
1. Een (wel) persoonlijke attentie die algemeen goed is: zouden andere werkgevers voor deze gelegenheid (verjaardag) ook een geschenk geven? Dan geldt het principe ‘gebruikelijkheid’ dus. 
2. Het geschenk is geen geld of waardebon.
3. Het geschenk heeft exclusief bezorgkosten geen hogere waarde dan €25,- (incl. BTW).

Wanneer de gift niet onder de kleine geschenkenregeling valt, en de vrije ruimte voor een werknemer reeds ‘op’ is, geldt het geschenk als bruto loon voor de werknemer. In het kader van verwachtingsmanagement is het goed dit vooraf te weten, voor zowel werkgever als werknemer. 

Zeker in corona tijd hadden veel werkgever vragen over geschenken in verband met het thuiswerken. Deze geschenken vallen echter altijd onder loon volgens de wet. Goed om te weten voor de toekomst dus.

Wat je misschien ook interessant vindt
Gerelateerde berichten