STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

eerste medewerker aannemen waar moet je aan denken

Het aannemen van een eerste medewerker is voor veel ondernemers een drempel, blijkt uit onderzoek van de Tweede Kamer eind 2020. Er wordt gewerkt aan het verlagen van die drempel... maar voorlopig bieden wij vanuit HetSalarisplein een oplossing voor al je vragen. 

Het aannemen van een (eerste) werknemer begint met het vinden van een geschikte kandidaat. Dat begint al meteen met nadenken over de rol, en het afbakenen van verantwoordelijkheden. Maar als je een functieprofiel hebt omschreven, een kandidaat hebt geworven en de gesprekken hebt gevoerd, begint het echte werk pas. 

Automatisch volgt een aantal stappen, waaronder het aanmelden van jezelf als werkgever bij de belastingdienst. Vervolgens komt de vraag hoeveel loon je iemand wilt betalen, onder andere rekening houdend met het wettelijk minimumloon. Ook het controleren van de identiteit van een werknemer, en het opmaken van een arbeidscontract, horen bij deze fase. Omdat je als  werkgever voor een nieuwe werknemer een veelvoud aan stappen moet volgen, hebben we hiervoor een handig stappenplan gemaakt.
Wat kost het aannemen van een (eerste) medewerker eigenlijk? Bovenop het loon dat je betaalt, maak je nog extra kosten. Je betaalt namelijk ook nog bepaalde bijdragen en reserveringen.

Gemiddeld is dat zo’n twintig tot vijfendertig procent van het bruto salaris aan extra kosten. Hoeveel dit precies is, hangt onder meer af van persoonlijke afspraken en een eventuele CAO. In het kort is er sprake van directe loonkosten, indirecte loonkosten, de eerder genoemde verplichte premies en bijdragen, en nog enkele overige kosten. Met deze rekensom op zak kun je beter bepalen hoeveel je je kersverse medewerker wilt betalen. 

Aan welke wetten moet je je houden als het gaat om het aannemen van een nieuwe werknemer? Recentelijk kwam er in 2020 een belangrijke wetswijziging (WAB/ Wet Arbeidsmarkt in Balans) die invloed heeft op het aannemen van personeel voor werkgevers. Deze wet biedt zeker voordelen voor werkgevers. Zo kwam er de ruimte om vaker te verlengen voordat je een vast contract moet aanbieden, en kwam er een lagere WW-premie voor werkgevers bij een vast contract. Onderstaand zetten we alle wetten waar je aan moet denken op rij voor je. 

Wanneer ben je officieel werkgever?

Wat komt er allemaal kijken bij jouw nieuw verworven status als ‘baas’? Daar gaan we geen doekjes om winden; veel! We willen je niet ontmoedigen, want bedrijven als HetSalarisplein nemen deze zorgen al jaren succesvol over van uiteenlopende ondernemers in onder meer MKB. 

...
Meer info
Wanneer is sprake van een arbeidsovereenkomst?

Het aannemen van een nieuwe medewerker is niet iets dat je doet door over één nacht ijs te gaan. Er is pas sprake van een arbeidsovereenkomst op het moment dat sprake is van onderstaande voorwaarden.

...
Meer info
Eerste werknemer - wat moet je regelen?

In beginsel is het handig als er een arbeidsovereenkomst is. Dit is niet in alle gevallen verplicht, maar wel handig om op terug te grijpen bij misverstanden. Daarnaast kan je in de arbeidsovereenkomst een aantal zaken opnemen die je na een maand dienstverband verplicht bent te communiceren, zoals bijvoorbeeld de duur van het contract en aanspraken zoals op vakanties. 

...
Meer info

Maak jij de overstap van ZZP naar personeel in dienst?

Vraag advies over jouw persoonlijke situatie!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG