STEL EEN VRAAG

Vul alle gegevens in en ontvang een passend antwoord op je vraag.

PLAN EEN AFSPRAAK

Als je de gegevens invult, kunnen we een passende afspraak maken.

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in en we bellen je zo spoedig mogelijk.

Wat kost een werknemer voor een werkgever en hoe bespaar je kosten

Als alle wettelijke zaken eenmaal op orde zijn, kijken we samen met je naar de mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar wel marktconform te zijn in verloning. Je wilt tenslotte ook dat medewerkers bij je blijven als je eenmaal de juiste persoon hebt gevonden. ook bij het bepalen van de hoeveelheid loon die jij kunt, en wilt betalen, adviseert HetSalarisplein.

Er is sprake van vier soorten loonkosten: directe loonkosten, indirecte loonkosten, verplichte premies en bijdragen, en overige kosten.

Directe loonkosten:
Onder directe loonkosten vallen de primaire kosten, zoals uiteraard het salaris (het minimumloon is van toepassing, maar ook de CAO), en de vakantietoeslag (verplicht) en eventuele prestatiebeloning als een bonus of winstuitkering. Of jouw branche een bindend verklaarde CAO heeft kun je hier vinden

Indirecte loonkosten:
Deze kosten verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wanneer er geen CAO op jouw bedrijf van toepassing is, bepaal je voor een groot deel zelf de indirecte loonkosten, en dus ook of je een pensioenregeling aanbiedt. In het kort zijn dit de indirecte loonkosten:

  • pensioen (indien van toepassing);
  • reiskosten;
  • onkostenvergoedingen (noodzakelijke overnachtingen, zakenlunches etc.);
  • secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder een (eventuele) dertiende maand, mobiele telefoon, auto/fiets van de zaak, inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid, verzekeringen (o.m. voor ziekteverzuim) en overlijdensverzekering (uitkering aan nabestaanden bij overlijden werknemer).
Verplichte premies en bijdragen:
Als werkgever draag je voor iedere werknemer die direct (niet via het uitzendbureau) bij je in dienst is, verplicht loonheffingen af aan de Belastingdienst. Denk aan loonbelasting, premie volks­verzekeringen (AOW/Wlz/Anw), premies werknemers­verzekeringen (WAO/WW/WIA/ZW) en inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet (werkgeversheffing/bijdrage Zorg­verzekeringswet)

Overige kosten:
Naast deze kosten zijn er nog overige kosten. Bijvoorbeeld voor de (thuis)werkplek waaronder de huur van de ruimte, pc, voorziening goede arbeidsomstandigheden en meer vallen. Maar denk ook aan (veilige) bedrijfskleding, opleiding en lunchfaciliteiten. Deze kosten bepaal je deels zelf, aan de hand van de extra’s je wilt bieden. Ga jij voor een pingpongtafel voor de broodnodige ontspanning, dan horen deze kosten in dit rijtje. 

Alles bij elkaar bedragen de gemiddelde loonkosten voor werkgevers in Nederland zo’n dertig procent van het bruto loon. 

Loonkosten in balans
Als ondernemer is jouw doel kosten besparen, voor je werknemers is daarentegen een goede beloning een belangrijk onderdeel van hun motivatie. Het is dus zaak om deze kloof te overbruggen en jouw werkgeverslasten te drukken, zonder dat dit het nettoloon van de werknemer beïnvloed. Dit kan bijvoorbeeld door fiscaal vriendelijk belonen met secundaire vergoedingen. Deze kun je opnemen in het arbeidscontract.

Het Salarisplein kan adviseren bij het optimaal afstemmen van jouw geraamde budget op de nieuwe situatie met een medewerker in dienst, door optimaal gebruik te maken van de zogenaamde vrije ruimte.

*Wil je weten wat jouw loonkosten zijn? Dat rekenen we graag voor je uit! Neem contact op voor meer informatie.

Werkgeverslasten verplichte sociale verzekeringen en werknemersverzekering

Wat wordt bedoeld met vaste werkgeverslasten, en welke werknemersverzekeringen moet je afsluiten? Op basis van deze informatie kunnen we berekenen wat je totale werkgeverslasten zijn.

...
Meer info
Medewerkers in dienst wet- en regelgeving 

Aan het stappenplan voor het aannemen van jouw eerste medewerker, ligt een aantal wetten ten grondslag. Het Ministerie van Economische zaken liet eind 2020 uitzoeken welke wetten in deze ‘klantreis’ een rol spelen.

...
Meer info
Welke plichten volgen uit de wetten voor werkgevers? 

Wetteksten zijn moeilijk te lezen, dat weet iedereen. Wat je dus eigenlijk wilt weten zijn de plichten, die voortvloeien uit de wetten die zijn opgesteld voor werkgevers met personeel. Die hebben we daarom voor jou op rij gezet, voor grote én kleine ondernemingen, met een concreet stappenplan.

...
Meer info

Maak jij de overstap van ZZP naar personeel in dienst?

Vraag advies over jouw persoonlijke situatie!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG