Omdat de wet Werk en Zekerheid (WWZ) niet werkte zoals beoogd, kwam er in oktober 2020 een nieuwe wet: de WAB. Deze moet wel de kloof tussen een vast contract en een tijdelijk of flexibel contract overbruggen.
Dat betekent dat het voor werkgevers minder risico’s met zich meebrengt om werknemers een vast contract aan te bieden, en dat bepaalde voordelen van een flexibel contract verdwijnen.
Wat houdt de WAB in het kort in? In het kort beslaat de wet de onderwerpen ontslagrecht, WW-premie en flexibele arbeid.
Ontslagrecht:
Voorheen was het bijna onmogelijk om een werknemer in vaste dienst te ontslaan zonder torenhoge vergoedingen. Je moest als werkgever voldoen aan acht ontslaggronden. Dat zijn er in de nieuwe wet tenminste twee geworden. Het is dus makkelijker geworden om een medewerker in vaste dienst te ontslaan bij slecht functioneren. Daarnaast is de vergoeding lager geworden.
WW-premie:
Er is sprake van een lagere WW-premie bij een vast dienstverband, wat het aantrekkelijker maakt om een werknemer in vaste dienst te nemen.
Flexibele arbeid:
Voorheen kon je drie keer een contract verlengen over een periode van 2 jaar, dat is (net als bij de WWZ) terug naar een periode van drie jaar. Je hebt dus meer tijd om te kijken of jouw werknemer past in jouw bedrijf.
Daarnaast veranderen de regels voor oproepkrachten, deze moeten minimaal vier dagen van tevoren worden opgeroepen. Bovendien ben je verplicht om een werknemer na een jaar een contract aan te bieden voor het gemiddeld aantal uren dat hij werkt.
Tot slot krijgen payrollmedewerkers min of meer dezelfde rechten als je werknemers in dienst. Met uitzondering van pensioenregeling.
*Hier vind je een volledige checklist WAB.
De wet WAB heeft dus veel aspecten waar (nieuwe) werkgevers hun voordeel mee kunnen doen. HetSalarisplein adviseert dan ook pro actief over hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze wet, waarmee je niet alleen je risico’s beperkt, maar ook financieel voordeel behaalt.